Veelgestelde vragen acupunctuur

Heb je een voorschrift nodig?

Je hebt geen doktersvoorschrift nodig voor een acupunctuurbehandeling. Het is wel aan te raden om vooraf bij de (huis)arts langs te gaan voor een Westerse diagnosestelling en om alarmsignalen die kunnen wijzen op een ernstige aandoening (de zogenaamde ‘red flags’) uit te sluiten. Laat ook weten of je bloedverdunners gebruikt. Het is mogelijk dat ik u verwijs naar uw (huis)arts voor aanvullend onderzoek vooraleer een behandeling opgestart of verder gezet wordt. Als je beschikt over onderzoeksresultaten of medische beeldvorming, mag je deze zeker meenemen. 

Wordt acupunctuur terugbetaald?

Doordat ik lid ben van de Belgian Acupunctors Federation betalen sommige mutualiteiten een deel van de kosten terug. Vraag inlichtingen bij uw mutualiteit.

Ook een heel aantal verzekeringsmaatschappijen hebben een akkoord met deze beroepsvereniging (BAF), waarbij de kosten van een acupunctuurbehandeling deels terugbetaald kunnen worden. 

Via onderstaande links kan je de formulieren van de ziekenfondsen terugvinden:

  • Helan (voordien Partena en Onafhankelijk Ziekenfonds)

  • Vlaams Neutraal Ziekenfonds

  • Liberaal Ziekenfonds: specifiek formulier te verkrijgen bij uw acupuncturist

  • Kas der Geneeskundige Verzorging van de NMBS Holding: vraag uw fiscaal attest aan uw acupuncturist

Is het veilig?

Ik werk steeds met dunne, steriele wegwerpnaalden, conform de deontologische code van de Belgian Acupunctors Federation. Dit om elke vorm van besmetting uit te sluiten. 

Er kunnen tijdens of na een behandeling minder aangename effecten optreden, doch deze zijn niet bedreigend voor de gezondheid en vaak van voorbijgaande aard. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een blauwe plek verschijnt op de plaats van een aangeprikt punt ten gevolge van een kleine onderhuidse bloeding. Na een behandeling kan het zijn dat u vermoeid bent of een tijdelijke verslechtering ervaart van de klachten. Deze verergering dient na enkele dagen weer weg te zijn. Het kan dan helpen om veel water te drinken. 

Acupunctuur kan soms ook emotioneel een intense ervaring zijn. Het is niet abnormaal dat iemand bijvoorbeeld tijdens of na een behandeling sneller gaat huilen. Het vrijkomen van emoties door acupunctuur is een goed teken.

Ik ben zwanger. Mag ik acupunctuur krijgen?

Acupunctuur tijdens de zwangerschap is toegelaten, mits er rekening gehouden wordt met een aantal zaken. Bepaalde punten zijn verboden om te prikken tijdens de zwangerschap. Breng dus zeker jouw acupuncturist op de hoogte mocht je (mogelijk) zwanger zijn. Het is ook aangeraden om dit te bespreken met de arts of gynaecoloog. 

Is het pijnlijk?

Acupunctuurnaalden zijn er in verschillende lengtes en diktes, maar zijn in geen geval te vergelijken met injectie- of vaccinatienaalden. Ze zijn uiterst dun en worden door de meeste patiënten nauwelijks als pijnlijk ervaren. De naaldsensatie kan wel gevoeld worden en het is zo dat het ene punt wat gevoeliger kan zijn dan het andere, maar eens de naald erin zit, voel je ze praktisch niet meer zitten. Na het inbrengen van de naalden zal de patiënt zo’n 20 à 25 minuten met de naalden blijven liggen. 

Hoe lang duurt een behandeling?

De eerste keer zal dit al snel een uur in beslag nemen, omdat er een grondige diagnosestelling aan vooraf gaat. Ook al is er een Westerse diagnose, toch dient er nog een energetisch bilan opgemaakt te worden die toelaat de juiste punten te kiezen bij elke behandeling. 

Vervolgbehandelingen nemen, afhankelijk van het probleem en de toegepaste technieken, een half uur tot een uur in beslag. 

Is dry needling hetzelfde als acupunctuur?

Bij dry needling wordt ook gebruik gemaakt van acupunctuurnaalden, maar de naalden worden enkel in triggerpunten geprikt en worden sterk gemanipuleerd, waarna ze terug uitgehaald worden. De naalden blijven dus niet zitten. Eigenlijk is dry needling slechts één van de vele technieken binnen de acupunctuur, die vervolgens in een ‘Westers’ jasje gegoten werd en ondertussen volledig los staat van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Dry needling wordt ingezet bij myofasciale pijnsyndromen, waarbij er triggerpunten aanwezig zijn in de spieren. Het is een symptomatische behandeling die op korte termijn verlichting kan bieden, maar waarbij de holistische visie van acupunctuur niet betrokken wordt. Het is een energie-vragende techniek die best niet zomaar bij iedereen toegepast wordt. Daarom is het interessant dat een acupuncturist de dry needling toepast.